A szerzőről

Simon-Molnár Orsi vagyok, nyelvtanár, vállalkozó, az Online Norsk szerzője. 2014 óta dolgozom nyelvtanárként, 2018 óta vagyok vállalkozó. Jelenleg norvégot és magyar mint idegen nyelvet tanítok, korábban foglalkoztam dán nyelvoktatással is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar valamint skandinavisztika alapszakán végeztem, majd magyar, és magyar mint idegen nyelv szakon szereztem meg a tanári mesterszakos diplomámat ugyanitt. Konferenciaelőadásaim, e-learning tananyagfejlesztési munkáim, az ECL vizsgáztató képzés elvégzése és számtalan feladat legyártása mellett az egyik legbüszkébb arra vagyok, hogy rögtön az első alkalommal sikerrel teljesítettem a ún. Bergenstest írás-, és szóbeli részét is Norvégiában. Ez a legmagasabb szintű norvég nyelvvizsga.

Leginkább általános nyelvi képzésekben tanítok és tanítottam több nyelviskolában, valamint kifejezetten egészségügyi szaknyelvi tanfolyamokat is tartottam. Több egészségügyben – és más szakmákban is – dolgozó magándiákomat is célzottan készítem és készítettem fel a kiköltözésre.

Tanárként mindig a diák érdekeit, céljait és motivációját tartom szem előtt, tudva, hogy minden diák más és más. Az órák, a feladatok, a haladási menet mindig az adott tanulótól függ, hozzá alkalmazkodom. Az egyéni igényeket is figyelembe veszem. Örülök, hogy olyan szakmám van, amiben kreatív és innovatív lehetek, és emberekkel foglalkozhatok.

kép2

Az Online Norsk-ról

Szerettem volna a megszerzett tudásomat, tapasztalataimat és tananyagaimat maradandóvá és mindenki számára hozzáférhetővé tenni, hogy ezzel nyújtsak segítséget a norvégul tanulóknak. Így született meg az oldal és a tananyagok ötlete, és így lettem az Online Norsk szerzője.

Az Online Norsk Magyarországon és a magyarul beszélők közösségében az első és mindeddig az egyetlen lehetőség, ahol az átfogó online nyelvi képzések (videók, hanganyagok), a letölthető tananyagok és a hírlevéltartalmak is magyarul érhetőek el. Ez a weboldal komplex módon kínál tanulási, fejlődési és szinten tartási lehetőségeket.

Miért jó magyar nyelven hallani és olvasni a magyarázatokat, magyarul olvasni blogbejegyzéseket és hírleveleket, ha norvégul szeretnénk tanulni? Habár minél magasabb szinten jár a diák, annál inkább célszerű célnyelven kommunikálni, mégis minden szinten – eltérő mértékben ugyan, de – érdemes visszanyúlni az (egyik) anyanyelvünkhöz. Egy-egy magyarázat, példa, szemléltetés magyarul könnyen oldhat meg egy nehezebb problémát, vagy segíthet eligazodni.

Magyar mint idegen nyelv szakos tanárként tudom, hogyan szemléljem az anyanyelvemet idegen nyelvként. Mélységeiben látom át a nyelvet és az összefüggéseket, ezt a tudást használom a tanítás során is, valamint a tananyagok megalkotásakor.

Az oldal célja a videós tartalmakkal, hanganyagokkal, letölthető tartalmakkal, hírlevélrendszerrel, blogbejegyzésekkel, egy alakulóban lévő e-learning tanulási felülettel, valamint tervben lévő tananyagkiadással és letölthető applikációval együtt, hogy felkeltse az idelátogató érdeklődését, lelkesítse és fejlessze a már tanulókat, kérdéseket válaszoljon meg, és a lehető legváltozatosabb módon adja meg azt a segítséget, amire az adott tanulónak szüksége van.

Igaz, hogy minden diáknak más céljai vannak, és tanárként az egyéni igényekhez kell alkalmazkodni. Az oldalon fellelhető tudás azonban általános, akár mindenki számára fontos elemeket tartalmaz. Ilyenek például a különböző nyelvtani szabályok és alkalmazásuk, hasznos és sokat használt kifejezések, viselkedési és kulturális szokások. Ezeket bárki felhasználhatja, és beépítheti saját haladási tempójának megfelelően.

Online Norsk lógó