Nyelvtan: Teljes mondatséma (főmondat)

Jelenlegi állapot
Nem jelentkeztél
Ár
18.000 Ft
Kezdj hozzá

Kedves Nyelvtanuló!

Örülök, hogy itt vagy! Ebben a tananyagban a nyelvtanra fókuszálunk, azon belül is a norvég nyelv egyik meghatározó nyelvtani jelenségére: a szórendre, azaz a norvég mondatsémára.

A mondatséma szó használata sokkal kifejezőbb, mintha csak a szórend szót alkalmaznánk, mert utal arra strukturált felépítésre, ami a nyelvben jellemző. Kiemelkedő fontossággal bír a nyelv egészét tekintve, így érdemes már a norvégtanulás elején megismerkedni vele.

Ez a tananyag most a főmondat mondatsémájával foglalkozik, az alárendelt tagmondat sémája egy másik tananyaghoz tartozik. Szó lesz a mondatot alkotó 7 betölthető helyről vagy pozícióra, a betöltendő elemekről, azok fajtáiról, a sémát érintő kismértékű rugalmasságról is, mindezt sok-sok példán keresztül illusztrálva.

Egy videó tartozik ehhez a tananyaghoz, természetesen az elméleti tudást tartalmazó dokumentum mellett. Több nyelvtani feladat is a tananyag része, ezekhez megoldókulcs is tartozik. Végül, de nem utolsó sorban egy szószedet is jár a tananyag mellé, amely a tananyagban előforduló szavakat tartalmazza. A fájlokat az Anyagok fül alatt találod meg.

Ha készen állsz, már indíthatod is a videót!

Az alábbi rövid videórészlet betekintést nyújt a tananyagba: